Meteen naar de inhoud

1e Nederlandse Rally-O Brevetdag 2023

Wat is Rally-O?

Rally-O (waarbij de O staat voor ‘obedience’) is afkomstig uit Amerika. Eigenlijk is deze sport een mix van obedience (gehoorzaamheid) en agility (behendigheid). Bij Rally-O loop je samen met je hond een parcours dat is opgebouwd uit verschillende gehoorzaamheidsoefeningen. Elk parcours is anders, en afhankelijk van het niveau van jou en je hond zijn de oefeningen simpeler of moeilijker en worden ze aangelijnd of los uitgevoerd.

Bij deze vorm van hondensport ben je op een leuke, ontspannen manier aan het werken met je hond en loop je spannende, afwisselende parcoursen. Je mag je hond aanmoedigen in het parcours door te praten, commando’s te geven, in je handen te klappen of door handsignalen te geven. Dat komt de sfeer tijdens een cursus of wedstrijd ten goede. Rally-O is een energieke sport die zorgt voor vrolijke honden én vrolijke bazen.

Rally-O is geschikt voor alle honden van alle rassen of kruisingen, en de bazen die daarbij horen. Wel moet de hond een halfjaar oud zijn en een behoorlijke gehoorzaamheidstraining achter de rug hebben. In het Rally-O parcours kun je oefeningen tegenkomen als volgwerk, zitten, staan, en allerlei variaties hierop.

De Brevetdag

Op 13 mei organiseert de Rottweiler Werkgroep Flevoland de allereerste Rally-O Brevetdag! We hebben maar liefst 21 inschrijvingen, 6 deelnemers in de Reguliere Klasse en 15 deelnemers in de Training klasse.

Op deze brevetdag heb je als deelnemer de mogelijkheid om op individuele basis een brevet te halen door het lopen van twee parcoursen op je eigen niveau. De brevetdag is geen wedstrijd. Je loopt voor jezelf. Je kunt ‘testen’ hoe ver je bent en toetsen op welk niveau je verder kunt trainen.

Omdat het de eerste Rally-O Brevetdag is, kunnen de deelnemers kiezen uit de twee startniveaus, in de reglementen kun je zien wat er op de verschillende niveau’s wordt gevraagd

 1. Training klasse RO-B (tr)
 2. Reguliere klasse RO-B

Iedereen die Rally-O beoefent kon zich opgeven voor de Brevetdag, de inschrijvingen zijn inmiddels gesloten. Je hoeft geen lid te zijn van een aangesloten vereniging of hondenschool. Alle honden met en zonder stamboom zijn welkom, wel gelden de volgende eisen:

 • Je hond moet zijn voorzien van een identificatiechip en hondenpaspoort
 • Je hond moet minimaal 6 maanden oud zijn.
 • Loopse teven zijn uitgesloten van deelname.
 • Honden met bandages, hechtingen of ingetapete delen mogen niet deelnemen, tenzij een dierenarts verklaring kan worden overlegd voor aanvang.
 • Honden met gecoupeerde oren en staarten zijn uitgesloten van deelname, er zijn enkele uitzonderen zie voor deze voorwaarden de reglementen.

Op de website van Rally-O Nederland Kun je meer lezen over Rally-O.

Verwachtingen

Dit verwachten we van jou op de Brevetdag:

 • Je hebt de reglementen gelezen van Rally-O en gaat hier mee akkoord.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor (het gedrag) van je hond, je zorgt dat je geen overlast veroorzaakt, ruimt hondenpoep op en zorgt dat hij/zij op een verantwoorde manier in je auto kan achterblijven als nodig.
 • Je neemt je hond niet mee het terras op of het gebouw in.
 • Je houdt rekening met de persoonlijke zone van (sommige) honden. Je houdt afstand, laat honden alleen begroeten als alle partijen hier akkoord mee gaan. Je checkt bij de eigenaar of je een hond kan/mag aaien.
 • Je bent sportief en zorgt dat jij en je hond een fijne tijd hebben (ondanks de zenuwen :-))

Faciliteiten

Bij Rottweiler Werkgroep Flevoland trainen we voornamelijk met Rottweilers, in niveau wisselend van een cursus basisgehoorzaamheid tot vrijwel alle landelijke en internationaal erkende africhtingcertificaten. Sinds 2020 hebben we een fanatiek trainende Rally-O groep: de Rally-O Rotties!

We beschikken over 2 grote trainingsvelden ( 1 van 6000 en 1 van 4500 vierkante meter). De Brevetdag vindt plaats op ons hoofdveld.

Op ons terrein staat een (verwarmd) clubgebouw met een kantine. Tijdens de Brevetdag zorgen onze vrijwilligers voor thee, koffie, fris, broodjes en snacks. Je kunt hier alleen met cash betalen. We hebben meerdere toiletten in ons clubgebouw. Deze zijn beschikbaar tijdens de Brevetdag. De toiletten zijn helaas niet goed toegankelijk voor rolstoelen. Op ons gedeeltelijke overdekte terras is voldoende ruimte voor toeschouwers. Op ons terras en in ons clubgebouw zijn honden niet toegestaan.

Onze parkeervrijwilligers letten mede op de honden die in de auto’s achterblijven. Denk wel zelf aan voldoende frisse lucht en de temperatuur in de auto en laat je hond alleen op een verantwoorde manier achter.

Buiten onze velden kan de hond uitgelaten worden. Op ons terrein geldt een poepruimverplichting. Volle poepzakjes kunnen in onze container achtergelaten worden. Rondom onze velden is een wandelroute te lopen van circa 1 km.